Våga ge blod

Det kan vara din bror, din syster. Det kan vara din mamma eller din pappa. Din kusin, din flickvän, din pojkvän. Det kan handla om dig. Olyckan kan drabba vem som helst, när som helst. Ibland går det inte att skydda sig, och det finns ingen rättvisa. Tyvärr. Det kan vara en bilolycka, det kan vara en fallolycka. Det kan vara ett överfall, eller ett slagsmål. Oavsett vem som drabbas. Oavsett när, och oavsett hur – så är det en tragedi. Därför gäller det att i förhand försöka göra allt man kan för att undvika att när det som inte får hända händer, slutar i en ännu större tragedi.

Ditt blod räddar liv

Att ge blod är att rädda liv. Några droppar kan vara det som gör att en person lever istället för att dö. Och om man väljer att ge bort sina droppar, kan man se sig själv som en livräddare. Det är så lite som krävs för att någon inte ska klara sig, och lika lite krävs för att den personen faktiskt ska göra det. Om du någonsin har tvekat över att ge blod, kanske för att du är rädd för nålar, eller för att du känner att du inte har tid eller ork. Tänk att det är någon du älskar som behöver de där extra dropparna. Tänk glädjen över att vara den som räddar någon. Tänk att det kan handla om ditt eget liv. För det finns ingen bra anledning att inte ge blod, det finns ingen ursäkt. Om du har chansen, om du har möjligheten. Gör det!

För att veta hur du ger blod söker du bara på internet för att se var blodbussen befinner sig för tillfället. Oftast åker den runt, för att underlätta blodgivning. Och det är ingenting att vara rädd för, de som tar blod har gjort detta länge, och vet vad de håller på.