Så värnar du om vården under Covid-19

Covid-19 och viruset fört med sig har knappast lämnat någon oberörd, men allra hårdast har de vårdanställda drabbats. Dag efter dag ser vi hur dessa människor sliter, jobbar övertid och utsätter sig för smitta. Det är alltså viktigt att som privatperson göra sitt allra bästa för att inte belasta vården under pandemin.

Många funderar över vad de kan göra för att underlätta för vården under denna speciella tid. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att inte vistas bland andra människor om du inte är frisk. För att säkerställa detta erbjuder Doclab.se både covidtest, antigentest och reseintyg utfärdat av läkare. Med ett reseintyg kan du lugnt resa utan att oroa dig för att råka smitta andra.

Så drabbas vården av smittan

Scientists,And,Microbiologists,With,Ppe,Suit,And,Face,Mask,InDet står nog klart för alla att vården är hårt drabbad av Covid-19. Dag efter dag kommer nödrop från vården som förklarar hur kritiskt läget är. Många tvingas dessutom arbeta längre pass än vanligt. Ofta beror det på att det inte finns tillräckligt med personal att tillgå. När människor arbetar över sin förmåga finns det både risk för utmattning och för att man gör ett sämre arbete. Det händer till och med att vårdpersonal säger upp sig eftersom de inte orkar längre.

Det här kan du göra

Det du som privatperson kan göra är att följa de rekommendationer som finns. Var noga med att hålla avstånd, tvätta händerna och inte träffa personer utanför ditt hushåll om du inte måste. Fundera också på om familjen verkligen behöver åka på den där skidsemestern. Kanske tänker du att ni ändå kommer att vara isolerade i en stuga. Problemet är att skidorter ofta ligger avsides och har mindre vårdkapacitet. Om du ramlar i backen och bryter ett ben kommer du alltså ändå att fresta på vården i onödan. Det är också en av anledningarna till varför man funderar på att stänga skidorter runt om i landet. Det är viktigt att du tänker ett steg längre och väntar med icke nödvändiga resor. Även detta kommer att gå över och då kommer du att kunna åka skidor igen.

Minska påfrestningarna på vården genom dessa åtgärder

  • Håll avstånd
  • Träffa inte personer utanför ditt hushåll
  • Res inte till platser där vårdens kapacitet är liten