Parisare ger blod åt offren för terrorn

Idag skriver vi om att ge blod, om parisare som skänker blod till terroroffren, om stöd till de svagare i samhället samt om stödstrumpor och åderbrock. En hel blandning saker alltså!

doktor vård sjukI DN kan vi läsa att det med start nästa år, blir tillåtet för franska män att ge blod, något som tidigare varit förbjudet i det katolska landet lite söder om Sverige. Som hälsoministern i landet själv uttrycker det: Att ge blod är en akt av generositet, civilt ansvar, och donatorernas sexuella orientering får inte vara ett villkor. Vi håller givetvis med och hoppas att det gör så att fler länder med samma förbud hoppar på samma tåg, mot en lagstiftning som inte är homofobisk.

Nu i Paris är det många som köar för att få lämna blod till bland annat de terroroffer som skadats så brutalt i de hemska attackerna mot konsertlokaler och restauranger i det hippa, ungdomliga kvarteren. I Aftonbladet kan vi vidare läsa att detta kanske på ett sätt är parisares sätt att hantera det som fortfarande känns helt obegripligt, och när hela 200 människor är i stort behov av blod så hjälper man helt enkelt till, eftersom blod på många sätt är liv. Mer om detta kan man läsa om här.

Att visa sitt stöd för de svagare i samhället

Ja det är fint när en samhälle och dess medborgare eller invånare om man så vill, visar sitt stöd för de som tillfälligt eller permanent är svagare. Ett exempel på detta kan vi läsa om även i HD, där en skolklass i skånska Bjuv fått med sig en hel skola att delta i uppmärksammandet av att det är okej att vara olika, att det är okej att ha Downs syndrom, genom att använda olikfärgade strumpor och på sätt visa sitt stöd – stödstrumpor med andra ord. När vi ändå är inne på ämnet, rätt stödstrumpa för dig hittar du bland annat på Stödstrumpor.se. Något som man ofta vill förhindra när man just använder stödstrumpa är åderbrock, här nedan kan du se de olika alternativ som finns att tillgå om man vill ta bort sina eventuella åderbrock, uttaget från en artikel från Expressen Hälsoliv:

  • Radiofrekvensvågor, RF: Radiovågor hettar upp venen till ungefär 120 grader vilket får det att skrumpna och försvinna.
  • Ånga: Här är det het vattenånga som dödar kärlet, behandlingen utförs under lokalbedövning.
  • Skumbehandling: Genom katetern sprutas skum in i kärlet, vilket dör. Enligt Bo Risberg är den här metoden den minst säkra, då behandlingen kan behöva upprepas.
  • Endovenös laser: Laser hettar upp kärlet, vilket bränns sönder och dör.
  • Operation, så kallad stripping:Medan patienten är nersövd förs en sond in i kärlet, vilket dras ut tillsammans med sonden.
  • Clary vein:En helt ny metod som ännu befinner sig på teststadiet. Det är en så kallad mekanokemisk behandling där en roterande tunn vajer förs in i kärlet samtidigt som skum sprutas in.

Sedan kostar dessa olika behandlingsmetoder litet olika och det är olika utbud vart i Sverige man vänder sig för att få hjälp, det är bra att riktigt läsa in sig i ämnet innan man bestämmer sig för vilket man väljer. Innan dess är det som nämnt bra att använda sig av stödstrumpor, särskilt om man sitter sitt mycket på sitt jobb eller kanske flyger mycket, för att inte tala om när man väntar barn och går upp en massa i vikt tillsammans med en hel massa vatten i kroppen.