Olika sätt att hjälpa sina medmänniskor

Det finns mycket man kan göra för att underlätta för sina medmänniskor och bidra till ett bättre och vänligare samhälle. Att ge blod är för många en självklarhet eftersom det verkligen räddar liv. För den som vill göra ännu mer kan det vara ett tips att skänka en liten slant till en välgörenhetsorganisation som man känner lite extra för. Man kan även utföra volontärarbete några timmar eller dagar i månaden. Till exempel genom att arbeta på ett soppkök eller härbärge för hemlösa.

Att tänka på sina efterlevande

Att tänka på sin egen död och vad som händer med sina nära och kära efter att man har gått bort är inget som de flesta ägnar sig åt. Självklart tänker de flesta på döden då och då men då handlar tankarna oftast om hur och när man kommer att dö och vad som händer med en själv efter döden, om det nu händer något efter döden. Allt detta är saker som vi inte direkt kan påverka. Självklart kan vi försöka leva så sunt som möjligt och tänka på att använda hjälm när vi cyklar, ta det lugnt i trafiken, inte röka eller bruka droger etcetera, men det mesta får vi nog lämna till ödet. Om nu ödet finns. Att däremot tänka på sina medmänniskor och vad som händer med dem när man går bort är något som faktiskt kan vara bra att tänka på, även då detta för de flesta känns både avlägset och onaturligt.

När någon dör är det mycket man som närstående ska tänka på. Allt från vad man ska göra med alla saker och pengar den avlidne har lämnat efter sig till att planera en fin begravning som någonstans symboliserar vem den avlidne var och hur han eller hon skulle vilja ha sin begravning. Även om man varken är sjuk eller gammal kan det därför vara en fin gest mot sina efterlevande att utforma ett testamente där du beskriver vem som ska få vad så att de slipper ta den typen av beslut efter din död. I det vita arkivet som man finner på internet kan man dessutom fylla i hur man vill ha sin begravning. Allt från var man vill bli begravd och om man vill bli kremerad eller inte till vilken musik eller vilka dikter man vill ha med på sin begravning. Allt detta känns självklart konstigt att tänka på när man lever, men detta ett fantastiskt sätt att underlätta för de som lever längre än dig.