Nyttiga omega-3 och fetter

Varför är det så viktigt att äta mer fet fisk, rapsolja och nötter? Jo, för där finns det viktiga fleromättade fettet som kroppen inte kan producera på egen hand.

laxEtt hälsosamt kostintag innehåller grönsaker, fullkorn och nyttiga fetter bland annat. Ibland kan du behöva äta kosttillskott för att få i dig viktiga ämnen, till exempel om du tränar mycket, är gravid eller har brist på något. Det kan du göra genom att äta Omega-3 och D-vitamin från https://www.vitalplus.se/ samt genom att tänka på att äta en balanserad kost.

Nyttiga fetter för hälsan

Kroppen behöver energi i koncentrerad form, det är exakt vad fett är. Det lagras nämligen i fettväven som energireserv, vilket dessutom är värmeisolerande och skyddande. Men vad för fetter behöver vi då? Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer är det fleromättade, essentiella fettsyror allra viktigast, eftersom kroppen inte kan tillverka dessa på egen hand.

Fisk, nötter och rapsolja

De fleromättade fetterna påverkar blodtrycket, blodets levringsförmåga liksom immunförsvar. Det går att hitta en stor del av fettet i fet fisk, rapsolja, olivolja och nötter. Det är däremot lätt att få i sig för mycket mättat fett, som finns i mjölk, fil, creme fraiche, ost och smör. Samtidigt är dessa mejerivaror gott och du behöver också leva lite, lagom är en bra måttstock.

Fet fisk är särskilt bra för gravida eftersom det är bra för fostrets tillväxt och nervsystemets utveckling.

Vi äter för lite fisk – och för mycket godis

I en artikel i MåBra går det att läsa om hur svenska barnfamiljer dessvärre äter mer godis under en vecka, än vad de äter fisk. Egentligen bör vi äta fisk eller skaldjur två till tre gånger i veckan, enligt rekommendationerna. Då får vi i oss viktiga omga-3, D-vitamin, jod och selen som kroppen verkligen behöver få i sig. Mer sjömat är alltså ett steg i rätt riktigt för ett hälsosammare och förhoppningsvis längre liv.