Man dog trots kontakt med sjukvård

En man som tog kontakt med sjukvården efter en operation omkom, trots att ambulanspersonalen var hemma hos honom. Nu har ärendet anmälts till Lex Maria.

Det var efter att mannen som nyligen kommit hem från att ha opererats för åderbråck i matstrupen som
han ringde efter en ambulans då han hade kräkts blod. Ambulansen kom och ambulansförarna menade på att han inte behövde åka in till sjukhuset, och åkte därifrån. Mannen dog dagen efter. Hur kan något sådant hända? Det är oförståeligt. Detta hände för mer än ett år sedan, i december 2014 men ska ha anmälts som ett Lex Maria-ärende först nu. Det är Falck ambulanser som har anmält ärendet, eftersom det var de som hittade mannen när det hade gått två timmar efter att han kräkts. Anledningen till att ambulansteamet valde att lämna mannen var för att han berättade att han hade ätit en rödbetssallad och druckit hallonsaft tidigare, varpå ambulansteamet pratar med en läkare varpå de därefter säger att mannen inte behöver åka in till sjukhuset. Dagen efter hittar en anhörig mannen omgiven av en större mängd blod, han har avlidit.

Falck Ambulans AB skriver i sin anmälan att det är troligt att mannen inte hade kräkts blod när ambulanspersonalen kom. Men det inblandade teamet hade inte i tillräcklig hög grad övervägt konsekvenserna om bedömningen var felaktig, Sydsvenskan.

 

Åderbråck i matstrupen

Åderbråck i matstrupen är ett farligt tillstånd, någonting som behöver vård direkt. Oftast får man problem med detta på grund av skrumplever och symptomerna är blod i kräkningar, magsmärtor, yrsel och svart eller blodig avföring. Om man dock hanterar problemet, som mannen fått göra, är det någonting en ska överleva.

Oftast är åderbråck ofarligt men det kan däremot vara viktigt att ta kontakt med en läkare för att utesluta någonting allvarligare. Läs här om hur du får hjälp vid åderbråck.

423157-painful-headache