Det går aldrig att säga för många gånger hur viktigt det är att ge blod. I ett tidigare inlägg så pratade vi om att det är viktigt att fler vågar ge blod, och en av de saker man kan göra för att fler ska våga är att ge bra information om hur det hela går till. Så nu ska du få veta hur det ser ut när du blir blodgivare, vad som händer sen och förhoppningsvis kommer det göra att du vågar ta det där steget, och att även du blir en av de livsviktiga blodgivare som vårt land behöver.
Att ge blod är för många en självklarhet, och för andra är det snarare något som de inte ser nyttan med. Vad många av de som är skeptiska inte känner till är att blod måste doneras för att människor ska kunna få transfusioner och donationer, för blod kan inte tillverkas på syntetisk väg. Om någon är med om en olycka eller ska opereras så kan det alltså bara ske om någon annan människa varit så pass generös att hen delat med sig av sitt blod. Att vet hur en blodgivning går till kan vara bra, så vi tänkte förklara hur det går till när du donerar blod.
Hur en blodgivning går till
- Det du först får göra är att gå till en blodcentral eller motsvarande och anmäla att du vill bli blodgivare. Du får fylla i en ansökan och du kommer sedan få göra blodprover där ditt blod testas, både gällande vilken blodgrupp du har och om du har några sjukdomar eller blodsmittor. Man kollar även på dina värden för att se till att du har tillräckligt höga blodvärden för att bli givare.
- När du blivit godkänd som blodgivare får du sedan gå till en blodcentral, blodbuss eller vårdcentral som har möjlighet att ta emot dig. Du får varje gång fylla i en hälsodeklaration, och sedan får du lägga dig på en bits. Ditt armveck rengörs och en kanyl sätts in i din arm, kopplad till en påse där blodet samlas. Du får ofta klämma på en stressboll under tiden du tappas på blod för att hålla flödet igång. Det första blodet går in i provrör och testas för sjukdomar och smittor vid varje blodgivning.
- Du tappas på 4-4,5 dl blod, vilket motsvarar ungefär en tiondel av det blod en genomsnittlig människa har i kroppen. När du är färdig får du ett plåster på armen, du får med järntabletter hem och du får oftast lite fika. Du får också välja en gåva innan du går hem, som tack för din blodgivning. Många samlar på dessa saker, som ofta är specialtryckt porslin från till exempel Rörstrand eller liknande.
- När det har gått tillräckligt lång tid sedan din senaste donation får du en ny kallelse och du kan återigen gå och ge blod. Kvinnor kan ge tre gånger om året med ett uppehåll på fyra månader, män kan ge fyra gånger per år med tre månaders mellanrum.
Det är enormt viktigt att det finns blodgivare, och ännu viktigare är att det blir fler. Det är en väldigt liten procentandel av svenskarna som är blodgivare i dagsläget i dag, men de flesta räknar nog kallt med att det ska finnas blod till dem om de skulle behöva det. För att få måste man också ge, tänk på det om du tvekar över huruvida du ska bli blodgivare.