Glöm inte D-vitamin

Sommarens varma solstrålar försvinner allt längre bort och vintern närmar sig med stormsteg, och med detta medföljer en annan aspekt: att vi får i oss mindre D-vitamin – men turligt nog finns en hel del livsmedel som vi kan äta för att få i oss denna viktiga vitamin.

solstrale

Att kosttillskott ger bättre hälsa är något som länge är konstaterat, men vad man också ska vara på det klara med är att det finns en hel del livsmedel som vi också bör äta för att få i oss rätt vitaminer och mineraler. En sak vi till exempel inte bör glömma att få i oss lite extra av nu när vintermörkret kommer allt närmare är D-vitamin, och den finns i en rad livsmedel – så den behöver vi i alla fall inte äta som kosttillskott, när vi äter rätt sorts mat.

Många livsmedel innehåller D-vitamin

Livsmedelsverkets hemsida har man listat en lång rad av olika livsmedel som innehåller D-vitamin och den kan vara bra att slå ett öga på nu när vi under vintermånaderna kommer få svårt att få i oss en bra dos av vitaminen. Detta eftersom att solen inte längre är lika stark och det gör därmed att vi inte längre kan förlita oss på solljus som den primära källan för det dagliga behovet av D-vitamin som vi faktiskt har. Men vad ska man äta då? Enligt Livsmedelsverket är det främst fisk vi bör fokusera på och då kan vi äta lax, sill, makrill och tilapia vilka allihop innehåller en god mängd D-vitamin. Men för den som inte är så stort fan av fisk finns vitaminen turligt nog även i annan kost såsom mini-, lätt- och mellanmjölk, margarin och matfettsblandningar vilka allihop ofta används i vår matlagning, precis som olivolja vilket också är en bra källa. Andra saker som du också kan äta lite mer av är svamp såsom kantarell och karl johan, ägg, kyckling och nötkött eller fläsk – men bäst är förstås fisk. Självklart kan du även äta kosttillskott berikade med D-vitamin om du så vill, för viktigast av allt är nämligen att inte glömma bort att få i sig sin D-vitamin och hur du väljer att få i dig denna är helt och hållet upp till dig själv att bestämma!