Ge mer blod!

Tidigare har vi skrivit om att hjälpa sina medmänniskor och ett sätt att göra det på är självklart att ge blod. Det är någonting de flesta (inte alla på grund av diverse omständigheter som kan påverka) kan göra och det tar inte lång tid. Vanligt är det att det åker runt blodbussar i stan som gör att man kan springa ner från jobbet och lämna blod för att sedan utan konstigheter gå tillbaka till arbetsplatsen. Men trots att det inte är en svår sak att göra, är det många som uteblir från möjligheten, någonting som i sig kan innebära blodbrist i sjukvården.

Det senaste alarmet om blodbrist kom i somras, mycket på grund av den värmebölja som svepte över landet. Det var nästan nio procent färre personer som gav blod i juli om man jämför med samma månad året innan. Det är statistik som kommer från blodcentralen i Stockholms läns landsting. Det var 5348 personer som gav blod i juli, och det är den lägsta siffran på väldigt många år. Som tur är har blodlagret nu till hösten åter stabiliserat sig och mer glädjande nyheter är att antalet nyregistrerade blodgivare bara ökar. Det verkar vara något av en trend att lämna blod och även om det är någonting som bör göras oavsett trend eller inte är det bara att tacka för detta. Dock är det långt kvar tills man ska vara nöjd med antalet blodgivare. Det är bara tre av 100 stockholmare som ger blod och skulle det hända en större olycka i Stockholm tar det snart slut. Blod kan ju faktiskt inte tillverkas på konstgjort sätt samt är en färskvara som endast håller i sex veckor.

Har du möjlighet, ge blod redan idag – det kan vara så att just du kan rädda livet på någon. I filmen nedan ser du hur det går till när man ger blod. Vi lovar, nålen är inte så farlig som den ser ut!