Företaghälsan är viktig

Att vi spenderar en ordentligt stor del av våra liv på vår arbetsplats kommer inte direkt som en chock för någon, för det är ju just exakt så det är! Därför är det otroligt viktigt att man trivs på sitt jobb, och att arbetsmiljön är på topp, annars kan det få förödande konsekvenser på hela ens liv, och inte bara då som man är på jobbet. Dessvärre så är detta något som inte alla företag i Sverige kan leva upp till.

Vårt jobb är på många sätt en stor del av våra liv, inte minst för att vi spenderar så otroligt mycket av vår tid där, särskilt under vardagarna. Då är jobbet nämligen det ställe som vi spenderar det mesta av vår vakna tid på! Därför är det såklart av stor vikt att man trivs på sitt jobb, dels med arbetsuppgifter och kollegor, men också med själva arbetsplatsen på det stora hela, det vill säga med arbetsmiljön! För man kan älska de arbetsuppgifter som man har, men om man inte ges bra förutsättningar för att genomföra dem på ett bra sätt, då kan det bli de värsta tänkbara uppgifterna. Och det är just sådant som senare leder till stor psykisk ohälsa inom jobbet, något som till exempel många som jobbar inom barnomsorgen har fått utstå. Något som såklart är helt oacceptabelt, men ändå så sker det titt som tätt. Det finns till och med de ställen i Sverige där man löper större risk för att bli just sjukskriven än andra, så det är helt klart dags att ta tag i detta problem, för såhär kan vi absolut inte ha det! Dels för alla företags skull, men allra mest för personalens. Så låt oss därför ta upp ett gäng punkter på hur man kan motarbeta detta på bästa sätt.

  • Något som alla arbetsplatser borde ha, oavsett vilken bransch man är verksam i, det är företagshälsovård! Faktum är att företagshälsovård kan hejda sjukskrivningar, något som man alltid vill göra, eftersom det gynnar alla parter. Inte minst för ens personal! Att bli sjukskriven är nämligen aldrig roligt, och kan man förebygga det så ska man helt klart göra det.
  • Så har man tagit det fantastiska steget och fixat företagshälsovård, då är det fantastiskt! Men glöm inte att skicka iväg personalen på en regelbunden hälsokontroll. Hur ofta det ska vara kan man komma överens med vården om, men en gång om året är ingen dum idé som håller personalen frisk.
  • Som företagsledare är det klart att det kan vara mycket som man inte alltid har koll på, särskilt när det gäller hälsa om man jobbar med ekonomi, eller liknande. Så varför inte skicka iväg alla som har en chefsposition på en kurs inom just detta ämne? Förståelse ökar alltid säkerheten!

Det finns såklart även fler saker som påverkar arbetsmiljön på ett företag, men idag har vi alltså fokuserat på företagshälsovård. För tro oss, det gör otroligt gott för alla företag, och bara vetskapen om att det finns gör att personalen känner sig tryggare. Något som man alltid borde sträva efter att få dem att göra!