Förberedd på katastrof

Det är inget som någon kan förutspå, men ack så verkligt ändå. Det handlar om när olyckan är framme och gör sig påmind. Vi reagerar alla olika och de flesta har någon gång befunnit sig i en situation där de inte kunde avgöra vad det bästa kunde vara att göra. Att drabbas av panik i en pressad situation är helt normalt och det kan gå väldigt fel när situationen inte hanteras på rätt sätt. Därför kan det vara livsavgörande att vara beredd på att kunna hantera en katastrof om den skulle inträffa.

Det finns många faror i vårt samhälle, trots det så är det ingen idé att låsa in sig och vägra gå ut. Det är omöjligt att helt skydda sig från de faror som kan finnas. Trots detta är det bra om man kan vara väl förberedd på att faktiskt kunna hantera situationen på rätt sätt. Det kan rädda ens egna liv eller någon annans. Det är bra att följa upp en lista på saker som man själv kan göra för att dels rädda andra, men också sig själv:

  • Första hjälpen är ett måste att kunna, om det så är på arbetsplatsen eller i bilen som ni har produkter inom första hjälpen så kan de båda rädda liv. På arbetsplatsen kan man ha utbildning i bland annat första hjälpen, brandövningar och dylikt. Försäkra er om att era anställda kan alla rutiner vid risken för en olycka, exempelvis att inte ta hissen om det brinner i huset utan att utrymma via trapporna.
  • De flesta får en övergripande utbildning i hur man ska hantera en olycksplats när det kommer till trafiken. I samband med körkortsutbildning så får man lära sig hur viktigt framåtlutat sidoläge kan vara för den skadade. Att inte ge vatten till den som varit med i olyckan på grund av chocken.
  • Ge blod så att du kan rädda någons liv, bristen på blodgivare är ständig och du kan själv bidra med några deciliter. Tänk om du själv skulle behöva blod, då är man förevigat tacksam att någon gett sitt.

Det finns en hel del saker att tänka på när olyckan är framme och det man kan göra som arbetsgivare är att upplysa om de viktigaste delarna och kanske boka in en utbildning där man får träna på att rädda liv.