Få folk att sluta röka

För några veckor sedan kom Aftonbladet med en artikel där man visar hur mycket kroppen förstörs av rökningen. Och nog för att det länge har varit känt hur farligt det är med rökning, och att alla nog är medvetna om detta nu – så är det ändå en skrämmande rökning, och självklart främst för de som röker. I artikeln har man främst tagit fram en lista på vad det är som rökningen förstör på kroppen, och det är verkligen en lång lista. För att ytterligare visa på hur mycket kroppen förfaller av rökningen har man tagit fram bilder som visar på hur en icke rökare ser ut jämfört med en rökare. Det går inte att blunda för resultatet, det är hemskt att se.

Men varför är det då folk som röker? Svårt att svara på, men det är nog sa att alla som är fast i rökningen som får frågan ”skulle du tända din första cigarett om du visste att det skulle sluta så här?” skulle nog svara nej, det skulle jag inte. Men det är lätt att vara efterklok – och istället för att klanka ner på sig själv är det bättre att se över hur man kan bli rökfri!

Alternativ som hjälper

Numera finns det flera alternativ, och den senaste i sluta-röka-trenden är e-cigaretten. Den har man sett många kändisar använda, bland annat Leonardo DiCaprio, och med det har allt fler velat testa den. Många säger att den fungerar fint, och detta i och med att man egentligen inte behöver ”sluta”, utan man byter bara ut den mot en bättre cigg. Om det här skulle vara av intresse för dig kan du köpa den på ecocig.se.

Att hjälpa en rökare är som att ge blod

Viktigast är att när man möter uppgifter om att ”allt fler än man trott dör av rökningen” att man ser till att stödja personer som röker och hjälper de i sin väg mot att bli rökfria. För visst är det viktigt att ge blod, och att man är organdonator och dylikt – men det är minst lika viktigt att hjälpa den som röker. Det är en långsam död man går till mötes av rökning, och det finns bara ett steg att klara sig ur den – genom att sluta.

Några av de organ som påverkas av rökning:

  • Könsorgan
  • Lungorna
  • Magsäcken
  • Blodet