En enklare vardag med ergonomiska hjälpmedel

Ett handikapp eller en neurologisk sjukdom ställer till livet rejält för de flesta som drabbas. För det allra mesta beror det på att tillvaron är anpassad för de som inte har några svårigheter att ta sig fram. Trottoarkanter är ofta höga, det saknas ramper eller hissar på många ställen. Detta gäller även i de flesta hem, som faktiskt inte är speciellt ergonomiskt utformade, och det gäller även de redskap som de flesta av oss behöver använda sig av i vår vardag. Som tur är finns det ett stort utbud av ergonomiska hjälpmedel att tillgå, även om det kan vara svårt att hitta dem om man inte vet var man ska leta.

De flesta vanliga köksredskap är utformade ungefär som de varit utformade under lång tid, vilket sällan är optimalt ur ergonomisk synpunkt. Ergonomiska knivar har vinklade handtag, vilket gör att musklerna belastas minimalt när man använder knivarna. Andra exempel på ergnomiskt utformade köksredskap är osthyvlar med vinklade handtag och bestick med tjocka, greppvänliga handtag som ligger stadigt i handen.

Även om de flesta kanske tänker på köksredskap finns det många andra ergonomiska redskap och verktyg att använda sig av för att underlätta vardagen och klara sig själv i så stor utsträckning som möjligt. Griparmar för att plocka upp saker från golvet är nog de flesta bekanta med. Sådana saker som att öppna dörrar eller fönster kan vara knepigt, framför allt balkongdörrar och liknande. Som tur är finns det speciella extrahandtag som kan spännas fast på dörr- och fönsterhandtag, och som ger extra hävarmseffekt och därmed gör dessa lättare att öppna.