Bota din höstdepression

Brukar du känna dig deppig och lite mer nedstämd än vanligt när hösten närmar sig? Det är du inte ensam om. Många lider av årstidsbunden depression men som tur är finns sätt att må bättre. Här är några tips.

Att må lite sämre när höstens mörker tränger sig på är inget ovanligt, det gör många. Men om du redan testat att ta kosttillskott och extra vitaminer men inte märkt någon skillnad kan det faktiskt vara så att du har en renodlad årstidsbunden depression. Bra att veta är att det finns saker som du själv kan göra för att bekämpa depressionen. Här är några av dessa knep:

  • Fortsätt träna – endorfinerna du utsöndrar i kroppen under träning kommer göra dig piggare och gladare vilket gör det enklare att tackla dagen.
  • Värna om dagsljuset – när solen väl är framme bör du ta vara på den genom en snabb promenad på lunchen eller genom att sitta i solen för att låta ansiktet få suga åt sig av D-vitamin.
  • Lägg om dina kostvanor – ät mat som ger dig rätt näring och energi, undvik mat som innehåller dåliga fetter men öka intaget av goda fetter såsom olivolja, nötter, fick, och ägg exempelvis.

Så mår du bra på hösten

Något som tidningen MåBra skriver om är just olika knep att ta till för att bota höst- och årstidsbundna depressioner. I listan ovan är tre av deras tips men det finns ännu fler saker du kan göra. Till exempel att äta choklad fyller på i må-bra förrådet och om inget annat hjälper är det viktigt att du faktiskt söker hjälp hos en professionell psykolog – men våga även att testa lite olika saker på egen hand först.