Blodkärlen drar ihop sig av tobak

Det finns många anledningar till att sluta röka. Cancer, din omgivning och plånboken är några exempel. Tyvärr har det också visat sig att blodkärlen drar ihop sig hos rökare, under mycket tidig ålder. Hos ungdomar som både röker och dricker har man kunnat se stelnade blodkärl redan vid 17-års ålder, en åkomma som annars brukar förknippas med en åldrad kropp.

Forskning på forskning levereras där man visar samband mellan cigarettrökning och dålig hälsa. Enligt e-cigarettsföretaget https://www.cigoteket.se är elektroniska cigaretter en effektiv metod för att sluta röka tobakscigaretter. Med dem kan du nämligen själv dra ner på nikotinet i din e-juice och därmed bli nikotinfri på eget bevåg. Här skriver vi om anledningar till varför du ska satsa på att bli rökfri.

E-cigg inga rapporterade blodkärlsskador

Det har bevisats både öka risken för demens, cancer och en hel del annat. Nu har man dessutom upptäckt att ungas blogkärl skadas av alkohol och cigarettrökning. Kombinationen alkohol och cigaretter har man i en studie kommit fram till allvarligt påverkar artärerna hos unga människor. Ju mer alkohol ungdomarna i studien druckit, och dessutom rökt, desto större är risken att de också har stora skador. Kärlstelhet är ett tidigt tecken på hjärt- och kärleksjukdom. Aftonbladet uppmärksammar också studien.

Man har inte kunnat se om kärlstelheten kan orsakas av e-cigaretter.

Kärlstelhet är något som ofta förknippas med åldrande. När vi åldras stelnar helt enkelt våra blodkärl, och det i sig är en osynlig åkomma som man leda till både stroke och hjärtinfarkt. Det är därför forskarna idag alarmerar om att kärlstelhet går att upptäcka redan vid så tidig ålder. Att ungdomarna i många fall lider av en osynlig åkomma som annars är betydligt mer vanligt i den åldrande delen av befolkningen gör att man tar frågan på mycket stort allvar.

Andra biverkningar som kan komma av rökning är:

  • Demens
  • Cancer i strupen, lungorna, munhålan, urinblåsan, njurarna, magsäcken, livmoderhalsen och bukspottskörteln
  • Förtida död
  • KOL

Behöver du hjälp med att sluta röka kan du ringa Sluta röka-linjen, prova gå över till andra alternativ som e-cigg eller nikotintuggummin. Ta stöd från din omgivning och ge dig själv små morötter för att kunna sluta.