Bli av med synfelen

En enorm mängd svenskar lider av någon typ av synfel och det är besvärligt på olika sätt. De flesta måste nämligen ha glasögon eller linser för att överhuvudtaget kunna se. Det finns dock en del tekniker som kan göra synen bättre på ett enkelt sätt.

3565152-human-eye-visionNu har amerikanska forskare utvecklat en teknik där synfel korrigeras direkt på skärmen för de som behöver glasögon när de jobbar med datorn eller använder mobilen, rapporterar Nyteknik. De synfel som kan korrigeras direkt i skärmen är bland annat närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Forskarna har tagit fram bilder som når respektive öga i en form som gör att bilderna direkt blir skarpa för hjärnan. Förutsättningen för den nya skärmen är ett filter som sitter framför skärmen och en algoritm där brytningsfelet läggs in.

Operera bort synfelet

Den här nya tekniken är dock i ett tidigt stadie och kommer bara att hjälpa dem som ser dåligt när de sitter framför en datorskärm eller mobilskärm. Därför är det bra att det finns andra alternativ än dessa nya skärmar för de som ser dåligt. Självklart finns alternativet att bära glasögon eller linser, men den som vill bli helt av med sitt synfel kan istället operera bort det med hjälp av ögonlaser. Allt fler unga väljer att operera bort sina synfel på det här viset.

”I takt med att tekniken utvecklas väljer allt fler svenskar att göra något åt sina synfel – för gott. De senaste åren har antalet patienter som gör laseroperationer stadigt ökat.” Läs mer.

Att använda laser för att få bort sitt synfel är en bra teknik, eftersom operationen inte är speciellt omfattande och man ser bättre nästan direkt efter operationen. Efter operationen kan många patienter till och med gå tillbaka till jobbet, skriver Aftonbladet.