Behandling av överdriven svettning

Att svettas är en helt normal kroppsfunktion som hjälper kroppen att hålla precis den rätta temperatur som den behöver för att kunna fungera optimalt. Därför har människan svettkörtlar. strategiskt placerade överallt, särskilt i de partier som lätt blir överhettade, och trots att det inte alltid märks pågår svettningsprocessen hela tiden, dygnet runt.

svettVissa människor lider dock av överdriven svettning, vilket i läkarsammanhang kallas för hyperhidros och det är något som ofta orsakar både fysiska och mentala problem. Som tur är finns det bra behandlingar och du kan Klicka här för att komma till Svettmottagningen för bra och djupgående information om ämnet och hur du kan få hjälp.

Generande och smärtsamt

Den främsta anledningen till att många upplever hyperhidros som så besvärande är att svettning ofta upplevs som generande och till och med äckligt. Att ständigt gå omkring och känna sig ofräsch kan påverka det sociala livet då den drabbade inte känner sig bekväm bland andra människor. För att dölja problemet får den som lider ta till med alla möjliga metoder, som till exempel att inte kunna ha på sig vissa färger då svett syns mer, som i fallet med Lars Helge som efter behandling berättar att svettningarna var borta ett par dar efter behandlingen, vilket för den drabbade upplevs som ett mindre mirakel.

Hur går det till?

Det finns ett flertal metoder mot svettning men en av de mest effektiva är injektioner med botulinumtoxin, allmänt känt som botox, vilket ger resultat som varar från några månader upp till ett helt år. Genom att injicera ämnet i områden som svettas extra mycket, till exempel armhålor och handflator, stoppas svettproduktionen. Behandlingen kan ta upp emot 1,5 timme beroende på behandlingsområde.