Att lida av svettningar

Att lida av mycket svettningar är inte så ovanligt som den drabbade kan tro. Här skriver vi lite om att ha svettproblem ur ett medicinskt perspektiv:

Först och främst kan nämnas att patologisk svettning av extrem natur kallas för hyperhidros eller på engelska, hyperhidrose, och är något som ungefär en procent av Sveriges befolkning lider av. Vanligtvis visar den sig första gången under puberteten eller när man är i tidiga tjugoårsåldern. I ungefär hälften av fallen är hyperhidrosen medfödd och ett resultat av överaktivitet i de svettkörtlar som finns i fötter, armhålor och händer. Problemet begränsas ofta inte bara hit, utan även till ansikte och hårbotten exempelvis. Nämnda områden blir så svettiga att det inte längre är en fråga om fuktighet utan det är direkt blött. Det påverkar en inte bara i ens sociala aktiviteter utan även i de normala sysslorna i ens vardag och i ens arbete.

Det finns flera sätt att behandla hyperhidros på. Det här är några:
–    Ändringar i levnadssättet. Stress, vissa sorters mat och drycker så som alkohol, te och kaffe et cetera påverkar hur mycket vi svettas. Även val av kläder och rumstemperatur kan förändra hur mycket man svettas.
–    Behandling med tabletter. Det här är något som framför allt löser problem med allmän svettning, snarare än svettning som är begränsad till vissa områden.
–    Jontofores är en svag elektrisk ström som kan ges två gånger i veckan mot det område som är drabbat.
–    Vissa blir hjälpta av avslappningsträning, akupunktur eller psykoterapi.
–    För andra räcker det med rätt val av deodoranter med aluminiumklorid.

Det finns större behandlingar än så här, men ovanstående lista bör man bocka av (eller kan i alla fall välja att bocka av) innan man provar exempelvis operationer och dylikt.