Årstiderna kan påverka din hälsa

Sommarn lider mot sitt slut och många har precis kommit tillbaka till jobbet från sin semester. Hösten står bakom knuten och så även de så kallade höstdepressionerna. Forskning visar dock på att hösten inte är den enda årstid som påverkar folks välmående.

Mörkt när man går hemifrån och likadant när man ska hem. Hösten och vintern kan kännas som ett enda långt mörker för många. Hur man påverkas är olika från person till person. En del kan bli deprimerade medan andra känner sig ur form eller trötta. En rekommendation för att reducera de två sistnämnda exemplen är Vitaepro som går att hitta på http://www.vitaepro.com/. Detta kosttillskott innehåller flera ingredienser som är bra för flera funktioner i din kropp.

Olika faktorer påverkar

Det vanligaste man hör är att det är just hösten som för med sig trötthet och andra hälsorelaterade problem. På Vårdguiden kan man däremot läsa att det inte enbart är hösten som är påfrestande. Det kallas för årstidsbunden depression, och även fast det främst drabbar folk under hösten är det inte heller ovanligt att drabbas under våren. Brist på solljus och värme har större påverkan än man tror. Hösten innebär att det blir kallare och mörkare för varje dag medan våren medför motsatsen. Det är oklart vad som får folk att bli känsliga för den ena eller den andra årstiden, men en del pekar på att fenomenet är ärftligt.

Årstidsbunden depression förekommer i hela världen men är vanligare i länder där årstiderna för med sig stora skillnader mellan dagens och nattens längd. – 1177 Vårdguiden

Att må bra och känna sig pigg och alert påverkas av många faktorer. Vad som spelar väldigt stor roll för ens välmående är den kost man får i sig. Känner du att du dig trött och utmattad kan kosttillskott vara en bra idé, men även vad du äter spelar roll. På Expressen kan man läsa om olika typer av matmönster och vilka för- och nackdelar de har för hälsan. Ta reda på vilket matmönster just du har!